2020-12-28 08:25:30• hírek • Bede Emőke

Nehéz út vezetett Dzsiddáig, de a cél továbbra is a dobogó teteje

Gyenes Emánuel, az Autonet Motorcycle Team színeiben versenyző motoros már megérkezett a szaúd-arábiai Dzsiddába, ahonnan alig néhány nap múlva elrajtol a 2021-es Dakar rali mezőnye. A tavaly legendává avanzsált Gyenes januárban a Malle Moto kategória címvédőjeként vág neki az immár 43. alkalommal megszervezett sivatagi terepralinak, és feltett szándéka, hogy e titulust ne csak a rajtnál, hanem a célvonalon átszáguldva is magáénak mondhassa.

A 2020-as esztendő jól indult Mani számára, hiszen a 2020-as Dakart sikerült kategóriagyőztesként befejeznie, viszont a következő ralira való felkészülést több tényező is nehezítette. Az edzéseket a pandémia miatt egy időre fel kellett függeszteni, és sajnálatos módon június elején a motoros balesetet is szenvedett, melynek következtében a jobb lábát ért sérülés miatt a két kereket mankó váltotta fel. A négy hónapnyi lábadozás után Gyenes ismét visszaült a nyeregbe, a 2021-es Dakaron való részvétel pedig ismét visszakerült az elsőszámú tervek közé.


„Mikor sikerült elhagynom a mankót és már már egyedül is tudtam közlekedni, megkezdtem a felkészülést, melynek eredményeképp optimizmusom és motivációm napról napra nőtt. Egyeztettem az Autonet csapatával és a szponzorokkal, majd arra az elhatározásra jutottam, hogy tizenegyedik alkalommal is nekivágok a Dakarnak. Ahogyan előző évben, úgy idén is a Malle Moto kategóriában fogok indulni, tehát műszaki asszisztencia nélkül kell majd teljesítenem a távot” – nyilatkozta Gyenes.


Az immár 43-ik alkalommal megszervezésre kerülő verseny január 3. és 15. között fog zajlani, helyszíne pedig továbbra is a közel-keleti Szaúd-Arábia lesz. A versenyzőknek nem kevesebb mint 7.650 kilométert kell megtenniük, viszont közel 4.800 kilométeren speciális próbák is fokozzák majd az izgalmakat. Mint említettük, a startpisztoly idén is Dzsiddában dördül majd el, és ugyanitt kell végül áthajtani a célvonalon is. A koronavírus-járvány ellenére több mint 300 járművel vágnak neki a versenyzők a ralinak, melynek szervezői idén különösen nagy hangsúlyt fektetnek majd a biztonságra és a navigációra.


„December 1-én a marseille-i kikötőben hagytam a motorom, hogy továbbszállítsák Szaúd-Arábiába. Dzsiddába december 26-án indultam el, természetesen egy negatív koronavírus-teszt birtokában. Amint megérkezem, 48 órát karanténban kell maradnom, amit egy újabb teszt követ. Ha ez is negatív eredményt hoz, már beléphetek a táborba és elkezdhetek felkészülni a startra. Noha a gyógyulásom még mindig nem 100 százalékos, nagyon optimista vagyok, és alig várom, hogy elinduljon a verseny. Köszönöm mindenkinek a támogatást. Hálás vagyok a szponzoraimnak is, akik nélkül nem jutottam volna idáig: Autonet Import, Varta, Vectra Racig, Schlemmer és KTM Center” – fogalmazott a szatmári motoros.


Mani ebben az évben is egy KTM nyergében vág neki a világ legnehezebb terepralijának, terve pedig, hogy kategóriáján belül sikerüljön egy dobogós helyet elérnie, összetettben pedig a Top 30-ba jutás a cél.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: